top of page

Historie

Ons ontstaan, ons verhaal

Het mannenkoor is opgericht in 1923. Het koor kijkt terug op een rijke geschiedenis. De initiatiefnemers waren eigenlijk van plan om een fanfare op te richten, maar de toenmalige pastoor adviseerde om daar van af te zien, vanwege de hoge investeringen in instrumenten. Ieder mens heeft bij geboorte het mooiste instrument gekregen dat er maar denkbaar is en dat is de eigen stem. Het besluit om een mannenkoor op te richten was toen snel genomen.

1980.png

De repetities werden gehouden in de woonkamer van een van de leden, maar door de snelle groei van het aantal zangers werd die ruimte al vlug te klein. Het koor ging repeteren in café Lenders, vervolgens in de St. Corneliuskapel. In 1963 werd deze kapel afgebroken en werd de repetitie verplaatst naar café de Smeed. Nadat café de Smeed werd afgebroken, is er tijdelijk onderdak gevonden in een noodhuisvesting. Op dit moment wordt er gerepeteerd in café Plexat, gebouwd op de plek waar voorheen de Smeed was gelegen.

Inmiddels heeft café Plexat een nieuwe beheerder gekregen. En wordt er nu gerepeteerd in het zelfde gebouw, maar met een andere naam. Namelijk Bi-j Sanne

20201110_110046.jpg

100 jaar

Geschiedenis

Hoe begon het?

Het was in de zomer van 1923 toen enkele jonge mannen met elkaar in gesprek waren bij het kapelletje van de Drie Gezusters. In dat gesprek kwam het idee naar boven drijven om een muziekvereniging op te richten. Het zou een fanfare moeten worden, zoals ook in het naburige dorp Ell tot stand was gekomen. Maar de pastoor en ook één van de jonge mannen waren toch bang dat het aanschaffen van

muziekinstrumenten voor financiële problemen zou zorgen in

zo’n kleine dorpsgemeenschap, terwijl een ieder toch een

eigen muziekinstrument in zijn bezit heeft, namelijk de stem.

Het koor werd opgericht en eerst werd er in de huiskamer

van de voorzitter gerepeteerd. Het enthousiasme van de drie

jonge mannen zorgde er voor dat het aantal leden snel

groeide. Met zeventien man in de huiskamer repeteren was

niet meer mogelijk. Eendracht ging toen repeteren in Café

Lenders en vervolgens in 1925 in de Corneliszaal.

WO II

In de oorlogsperiode bleef het koor actief. Echter Eendracht weigerde lid te worden van de door de bezetter verplichte “Kulturkammer”. Het koor kon actief blijven door in die bezettingsjaren als kerkkoor te fungeren. Hiermee werd ook voorkomen dat bezittingen in beslag werden genomen. Toen de vrede getekend was werd het koor weer omgevormd tot mannenkoor.
Het mannenkoor bleef actief in het organiseren van muziekavonden en zocht contact met collega koren. Hieruit ontstond de Midden Limburgse Zangers Bond.
Die bond is uiteindelijk omgevormd door KNZV-Limburg ( Koninklijk Nederlands Zangers Verbond) tot Midden-Limburgse Zangersbond.

10 jaar.png
medaille hamont1931.jpg
medaille harmonie Grathem.jpg
medaille thorn 1932.jpg

Medaille Hamont 1931

Medaille harmonie Grathem 1907-1932

Medaille Thorn 1932

Onze dirigenten

In de 100 jaar dat het koor bestaat werd het koor geleid door in totaal 10 dirigenten, waarbij Paul Koolen nog steeds voor het koor staat. Met name de laatste 4 dirigenten (Alofs, Hans Braun, Martin Jaspers en Paul Koolen ) mogen genoemd worden als belangrijk en langdurig verbonden aan het koor en nog.

 

Ontwikkeling aantal leden

Het aantal leden groeide gestaag. Het grootst aantal leden bedroeg ooit 64 zangers.
Momenteel telt het koor 43 leden, uit Swartbroek, Weert en Leudal.

Repetities

Elke woensdag wordt er Bi-j Sanne gerepeteerd, van 20.00 tot 22.00 uur met een pauze zo rond 21.00. En na de tweede helft van de repetitie volgt er natuurlijk een derde helft. In die 100 jaar waren er diverse andere repetitielokalen. Soms alleen een andere naam zoals Bi-j Sanne, daarvoor heette het Café Plexat en daarvoor de Smeed.

Onze liederen

In het 100 jarig bestaan zijn natuurlijk vele liederen ingestudeerd. In totaal 206 liederen worden door de muziek-bibliothecaris Johan Beerens bewaard. En het zijn liederen in allerlei talen en genres. Bijvoorbeeld liederen van Toon Hermans, The Beatles, Guus Meeuwis. Maar ook Plaisir d’amour bekend van Nana Mouskouri, The pianoman, Homeward Bound, Halleluja etc.
Tevens zingt het koor een aantal bekende missen.

Als het koor de kans krijgt dan laat het graag van zich horen, zowel in alsook buiten het dorp.
 

kcKnRBoAi.gif

Liedjes speciaal voor Eendracht:

Voor het jubileum van het 75-jarig bestaan van Eendracht werd de melodie van het Schotse lied “Auld Lang Syne” gebruikt om het lied van Eendracht “Hoort, Mannenzang” te schrijven door oud-lid Wiel Goossens. Ook de tekst van het lied van Swartbroek werd door Wiel Goossens samen met Lei Beelen geschreven. Lei Beelen schreef tevens de tekst voor het dialect “Ave Maria”.

Hoe vieren we het jubileum? Heel 2023 is ons jubileumjaar! 

  • Op 13 mei zijn de zangers met hun partners op pad geweest.

  • Op 17 juni was de feestavond en receptie van het eeuwfeestvierende koor.

  • Op 14 oktober is er een concert met daarbij de presentatie van het jubileumboek en de CD vol zang van het mannenkoor.

  • Op 25 november St. Ceciliafeest.

  • Op 17 december Kerstconcert met solisten en meerdere koren.

_JM17552.jpg

Zanguitvoering tijdens de feestavond, 17-06-2023

De presentatie van 14 oktober 2023

Click hier voor de powerpointpresentatie

bottom of page