Nieuws

Mannenkoor Eendracht gaat optreden in Den Bosch

We zingen in de St.Jans kathedraal en daarna maken we nog een mooi dagje van. Het programma ziet er als volgt uit:

Nieuwe piano

Er wordt inmiddels al enige tijd op gespeeld, maar het koor heeft een nieuwe en nu elektrische piano aangeschaft. Die aanschaf is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds

Fietstocht Mannenkoor Eendracht Swartbroek.

Onlangs werd door de leden van het Mannenkoor Eendracht een interessante tocht door het Weerterland en het buitengebied gefietst.

Vanaf Plexat fietsten we naar Vrouwenhof , een voormalig kerkdorp van Weert met hoeves, weidegebieden, open velden en kronkelige wegen.

Het is nu een heel nieuw woongebied, maar met de ontwikkeling is zoveel mogelijk rekening gehouden met de historische wegen en paden en de groen- en watervoorzieningen. De wijk is gevarieerd opgebouwd met ‘twee-onder-een-kap’, rijtjeshuizen, eengezinswoningen, appartementen en zelfbouwkavels en verrijkt met sportaccommodaties.

De wijk is genoemd naar een historische boerderij ‘De Hoeve Vrouwenhof’ ( met n ) , maar is gesloopt.

Er ligt ook een ‘Onze Lieve Vrouwehofweg ( zonder n ). Of roept de naam associaties op met ‘hof met veel vrouwen’, vroeger wel als ‘lusthof’ bekend? De hoeve werd door een sloot omgeven en moest dienen als een Schans.

De volgende interessante plek is Schoor, een buurtschap bij Nederweert met centraal de ‘Onze-Lieve-Vrouw- van- Lourdes kerk’. In 1900 verscheen op deze plek een wegkruis en in 1916 werd hier een neogotische kapel gebouwd, later uitgebouwd tot een zaalkerk. In de kapel bevindt zich een kleine Lourdesgrot.

Op de dagcamping ‘De Houtsberg’ werden de fietsers getrakteerd op een verfrissing. De dagcamping is van het Limburgs Landschap dat daar ook een aantal houten speeltoestellen heeft geplaatst.

We fietsten door Nederweert-Eind. Dat stukje Nederweert wordt vrijwel geheel omsloten door kanalen en waterige rijke natuurgebieden met een hoge biodiversiteit: Kanaal Wessem-Nederweert, Noordervaart, Sarsven, De Banen, Wellensteijn, De Zoom, Kruisvennen, Groote Moost, Rietbeek, Vlakwater en Visschesteert. Maar goed dat Nederweert-Eind op een hoogte ligt van ruim 30 m NAP.

Langs kaarsenmakerij Inka aan de Schoordijk, waar je zelf geheel ambachtelijk kaarsen kunt maken, gingen we op bezoek bij het kippenbedrijf van de fam. Van de Kruijs.

Eerst een kop koffie en een stukje vlaai.

Vanuit de zichtstal keken we naar de indrukwekkend actieve rondrennende kuikentjes. Mevrouw liet ons een prachtige bedrijfsfilm zien. We waren onder de indruk van de activiteiten en de werklust. Door een aantal koorleden werd de bedrijfsautomaat, gevuld met vlees en eieren, nog even geactiveerd.

Terug in Plexat genoten we nog van een heerlijke barbecue.