Al 100 jaar

Thorn 1932


Hoe begon het ?Het was in de zomer van 1923 toen enkele jonge mannen met elkaar in gesprek waren bij het kapelletje van de Drie Gezusters. In dat gesprek kwam het idee naar boven drijven om een muziekvereniging op te richten. Het zou een fanfare moeten worden, zoals ook in het naburige dorp Ell tot stand was gekomen. Maar de pastoor en ook één van de jonge mannen waren toch bang dat het aanschaffen van muziekinstrumenten voor financiële problemen zou zorgen in zo’n kleine dorpsgemeenschap, terwijl een ieder toch een eigen muziekinstrument in zijn bezit heeft, namelijk de stem.
Het koor werd opgericht en eerst werd er in de huiskamer van de voorzitter gerepeteerd. Het enthousiasme van de drie jonge mannen zorgde er voor dat het aantal leden snel groeide. Met zeventien man in de huiskamer repeteren was niet meer mogelijk. Eendracht ging toen repeteren in Café Lenders en vervolgens in 1925 in de Corneliszaal.

WO II .In de oorlogsperiode bleef het koor actief. Echter Eendracht weigerde lid te worden van de door de bezetter verplichte “Kulturkammer”. Het koor kon actief blijven door in die bezettingsjaren als kerkkoor te fungeren. Hiermee werd ook voorkomen dat bezittingen in beslag werden genomen. Toen de vrede getekend was werd het koor weer omgevormd tot mannenkoor.
Het mannenkoor bleef actief in het organiseren van muziekavonden en zocht contact met collega koren. Hieruit ontstond de Midden Limburgse Zangers Bond.
Die bond is uiteindelijk omgevormd door KNZV-Limburg ( Koninklijk Nederlands Zangers Verbond) tot Midden-Limburgse Zangersbond

In de 100 jaar dat het koor bestaat werd het koor geleid door in totaal 10 dirigenten, waarbij Paul Koolen nog steeds voor het koor staat. Met name de laatste 4 dirigenten (Alofs, Hans Braun, Martin Jaspers en Paul Koolen ) mogen genoemd worden als belangrijk en langdurig verbonden aan het koor en nog.

Hamont 1931


Ontwikkeling aantal leden.Het aantal leden groeide gestaag. Het grootst aantal leden bedroeg ooit 64 zangers.
Momenteel telt het koor 43 leden, uit Swartbroek, Weert en Leudal.


Grathem 1907-1932

Optredens buiten Swartbroek.
Als het koor de kans krijgt dan laat het graag van zich horen zowel in alsook buiten het dorp.
In het 100 jarig bestaan zijn natuurlijk vele liederen ingestudeerd. In totaal 206 liederen worden door de muziek-bibliothecaris Johan Beerens bewaard. En het zijn liederen in allerlei talen en genres. Bijvoorbeeld liederen van Toon Hermans, The Beatles, Guus Meeuwis. Maar ook Plaisir d’amour bekend van Nana Mouskouri, The pianoman, Homeward Bound, Halleluja etc.
Tevens zingt het koor een aantal bekende missen.


Repetities.Elke woensdag wordt er Bi-j Sanne gerepeteerd, van 20.00 tot 22.00 uur met een pauze zo rond 21.00. En na de tweede helft van de repetitie volgt er natuurlijk een derde helft. In die 100 jaar waren er diverse andere repetitielokalen. Soms alleen een andere naam zoals Bi-j Sanne, daarvoor heette het Café Plexat en daarvoor de Smeed.


Liedjes speciaal voor Eendracht.
Voor het jubileum van het 75-jarig bestaan van Eendracht werd de melodie van het Schotse lied “Auld Lang Syne” gebruikt om het lied van Eendracht : “Hoort, Mannenzang “ te schrijven door oud-lid Wiel Goossens.
Ook de tekst van het lied van Swartbroek werd door Wiel Goossens samen met Lei Beelen geschreven. Lei Beelen schreef tevens de tekst voor het dialect “Ave Maria“.


Hoe vieren we het jubileum ??Heel 2023 is ons jubileumjaar. Op 13 mei gaan de zangers met hun partners op pad.
17 juni is de feestavond en receptie van het eeuwfeestvierende koor
14 oktober is er een concert met daarbij de presentatie van het jubileumboek en de CD vol zang van het mannenkoor.
25 november St. Ceciliafeest.

17 december Kerstconcert met solisten en meerdere koren.